هیسترکتومی چیست؟
زمانی که بانوان با بیماری های حاد رحمی مواجه میشوند ممکن است نیاز باشد برای کنترل آسیب و حفظ سلامت دیگر بخش ها متخصصان جراحی های پیشرفته تری را بر روی رحم انجام دهند که از مهمترین آنها می توان به هیسترکتومی یا برداشتن رحم اشاره کرد.
این شیوه درمانی تنها زمانی انجام میشود که آسیب های رحمی بسیار وسیع باشند و متخصصان نتوانند با دیگر روش ها مشکل و آسیب پیش آمده را برطرف کنند.
مهم است بدانید که رحم در بدن بانوان نقش مهمی ایفا می کند، این عضو حساس و البته کوچک در سیستم تولید مثل زنان نقش اصلی را ایفا کرده و در بین مثانه و راست روده قرار می گیرد.
اما ایجاد برخی از آسیب ها و بیماری های رحمی ممکن است سلامت افراد را به خطر انداخته و مشکلات شدیدتری را در پی دارند، از این رو متخصصان با انجام جراحی هیسترکتومی سعی در حفظ سلامت بانوان داشته و هر چند که این جراحی عوارضی در پی دارد اما خطر مرگ را برای بیماران به همراه نخواهد داشت.
شاید این سوال برای شما هم به وجود بیاید که جراحی هیسترکتومی برای درمان چه نوع بیماری هایی انجام میشود، گاهی اوقات فیبروم ها در سطح رحم پدیدار شده و مشکلاتی از جمله خونریزی های شدید و قاعدگی های دردناک را برای بانوان به همراه دارد، تنها چاره برای بهبود فیبروم ها خارج کردن رحم یا جراحی هیسترکتومی است، این توده ها عموماً غیر سرطانی هستند اما از مهمترین دلایل برداشت رحم به شمار می آیند.
دلیل دیگر برای انجام جراحی هیستریکتومی بروز توده های سرطانی در رحم، تخمدان، آندومتر و دهانه رحم است، ممکن است متخصصان سایر روش های درمانی مانند جراحی یا شیمی درمانی را انجام دهند اما اگر به نتایج مناسب نرسند با انجام هیسترکتومی بافت رحم را به همراه توده ها به طور کامل خارج کرده تا سلامت بانوان را حفظ کنند.
از دیگر دلایل انجام جراحی هیسترکتومی باید به عفونت های شدید لگنی و نهایتاً بیماری های التهابی اشاره کرد، البته اگر پوشش داخلی رحم بیش از حد طبیعی ضخیم شود بانوان درد و خونریزی پیوسته داشته که با جراحی هیسترکتومی بهبود می یابد.
با این حال مشکلاتی همچون خونریزی های غیر طبیعی و هایپرپلازی و حتی افتادگی رحم همگی از دلایل مهم و تاثیرگذار بر انجام جراحی هیسترکتومی هستند.
آیا برای رفع فیبروم های رحمی افراد باید اقدام به جراحی هیسترکتومی کنند؟
گاهی اوقات بانوان در سنین باروری و حتی پس از آن بیماری های رحمی را تجربه می کنند، از مهمترین و البته خطرناک ترین آنها باید به فیبروم هایی اشاره کرد که توده های خوش خیم شناخته میشوند اما این توده ها ممکن است در بخش های مختلف رحم پدیدار شده و با رشد بیشتر باعث ایجاد درد و خونریزی شدید میشوند.
زمانی که متخصصان حضور فیبروم های رحمی را تایید می کنند با مصرف انواع دارو و سایر روش های کم تهاجم مانند میومکتومی سعی در بهبود آسیب پیش آمده دارند، اما اگر شرایط درمان آنگونه که باید سپری نشود و هر لحظه شدت بیماری افزایش یابد متخصصان به ناچار برای بهبود این عارضه برداشت رحم را انجام خواهند داد.
به یاد داشته باشید برداشت رحم یا جراحی هیسترکتومی تنها زمانی انجام میشود که سایر روش های درمانی با شکست مواجه شوند، به نوعی می توان گفت که هیسترکتومی آخرین راه درمان برای آسیب ها و بیماری های رحمی است تا زمانی که متخصصان احساس خطر نکنند این جراحی را انجام نداده مگر در شرایط اضطراری این شیوه درمان را مناسب بدانند.
آیا می توان با هورمون تراپی عوارض های بعد از جراحی هیسترکتومی را جبران کرد؟
گاهی اوقات فیبروم های رحمی در سنین باروری و جوانی برای بانوان اتفاق می افتند و اگر سایر روش ها به نتیجه مناسب نرسد متخصصان با خارج کردن بافت رحم یا جراحی هیسترکتومی سعی در حفظ سلامت بانوان دارند.
اما زمانی که رحم با تمامی اجزا از جمله تخمدان ها از حفره شکمی خارج شوند بانوان بلافاصله وارد دوره یائسگی شده و تغییرات محسوسی در عملکرد بدن و ترشح هورمون ها اتفاق می افتد.
زمانی که رحم در بدن نباشد دوره یائسگی آغاز میشود و بانوان تمامی حالات آن را تجربه می کنند، اما متخصصان می توانند برای پیشگیری از ضعف های جسمانی و برقراری تعادل در میزان هورمون ها و البته پیشگیری از بروز پوکی استخوان با هورمون تراپی وضعیت بدن را به حالت نرمال برسانند.
یکی از مهمترین مراقبت ها و اقداماتی که بعد از جراحی هیسترکتومی انجام میشود هورمون تراپی برای بانوان است، مصرف انواع داروهای هورمونی برای برقراری تعادل در بدن الزامی است و متخصصان با مصرف انواع داروهای هورمونی سعی دارند تا عدم حضور رحم را جبران کنند.
به یاد داشته باشید که اگر هورمون هایی مانند استروژن در بدن تولید نشوند و به واسطه انواع دارو آنها را نیز مصرف نکنید به مرور زمان شاهد آسیب های جسمانی وسیع و البته پوکی استخوان خواهید بود.
مراقبت های مهم بعد از هیسترکتومی
زمانی که جراحی هیسترکتومی انجام میشود تغییرات وسیعی در بدن بانوان پدیدار شده و مهم است بانوان مراقبت های گفته شده توسط پزشک را مو به مو و بدون کوتاهی انجام دهند.
قطعاً متخصصان به بانوان توصیه می کنند که برای کاهش عوارض جسمانی حتماً از انواع داروهای هورمونی که برای آنها تجویز میشود استفاده نمایند، اما ممکن است بعد از جراحی در طی روزها یا هفته ها متوجه ترشحات خونی از واژن شده که البته خطرناک نیست و بهتر است با کمتر کردن فعالیت های جسمانی از سلامت خود بیشتر مراقبت کنید.
متخصصان بر این باورند که بعد از جراحی هیسترکتومی برای کاهش عوارض جسمانی حتماً تغذیه سالم را در پیش گرفته و به طور مکرر از انواع سبزیجات، حبوبات و غلات استفاده نمایید، با مصرف درست چربی های سالم، پروتئین و کلسیم می توانید عوارض ناشی از این جراحی را به حداقل رسانده و البته مهم است که از هرگونه استرس و تنش دوری کنید.
مصرف آب فراوان و استراحت و خواب کافی بعد از جراحی به بهبود وضعیت بدن کمک شایانی می کند.
پدیدار شدن عوارض یائسگی بعد از جراحی هیسترکتومی امری کاملاً طبیعی است، اگر بعد از عمل متوجه حالتی مانند عرق شبانه، بی خوابی، گرگرفتگی و خشکی واژن میشوید حتماً با متخصصین در میان گذاشته تا با مصرف انواع دارو و مکمل های جایگزین و البته هورمون تراپی وضعیت بدن را اصلاح نمایند.
عوارض شایع هیسترکتومی
بسیاری از مشکلاتی که بعد از جراحی هیسترکتومی اتفاق می افتد کوتاه و زودگذر هستند و با مراقبت های درمانی و مصرف انواع هورمون و مکمل بهبود پیدا می کنند.
اما یکی از مشکلات و عوارض طولانی مدتی که ممکن است بعد از جراحی هیسترکتومی متحمل شوید افتادگی واژن و مثانه است، اندام های دیگر مانند روده یا مثانه در مجاورت با رحم قرار می گیرند اما زمانی که رحم از این محدوده خارج شود ممکن است دیگر اعضا نیز از جایگاه خود جابجا شده و دچار افتادگی شوند.
مهم است که برای پیشگیری از چنین آسیب های خطرناکی حتماً بعد از هیسترکتومی با انجام تمرینات کگل عضلات کف لگن را تقویت کرده تا با این مشکلات حاد مواجه نشوید.
اما از آنجایی که رحم برداشته میشود و میزان هورمون ها به یکباره تغییر می کند و بانوان وارد یائسگی میشوند و مشکلاتی همچون خشکی واژن برای آنها به وجود می آید، البته درد هنگام رابطه جنسی و کاهش میل جنسی از مشکلاتی است که بانوان برای مدت زمان طولانی متحمل خواهند شد.