در طی دوره بارداری ممکن است بنا به دلایل مختلف عواملی سلامت جنین را تهدید کند، از مهمترین آسیب هایی که ممکن است در این دوره حساس اتفاق بیفتد باز شدن ناگهانی دهانه رحم است که به طور قطعی منجر به سقط جنین میشود.
پزشکان فعال در حوزه زنان تدابیر خاصی را برای چنین موقعیتی اندیشیده و با انجام عمل سرکلاژ سعی در حفظ جنین دارند، عمل سرکلاژ به معنی دوختن دهانه رحم در دوران بارداری است و برای پیشگیری از زایمان زودرس بر اثر ضعیف بودن دهانه رحم انجام می پذیرد.
پزشکان برای تمامی بانوانی که با ضعف سیرویکس مواجه هستند عمل سرکلاژ را الزامی دانسته و با توجه به وضعیت رحم این فرایند را با روش های متفاوتی انجام می دهند.
اگر گردن رحم وضعیت ناپایداری داشته باشد احتمال سقط جنین در ماه های اولیه بارداری افزایش پیدا می کند، از این رو متخصصان در هفته های ۱۴ تا ۱۸ بارداری با دوختن دهانه رحم سعی دارند تا چنین اختلالی را برطرف کرده و وضعیت بارداری را به حالت تعادل می رسانند.
اگر بخواهیم انواع جراحی سرکلاژ را برایتان شرح دهیم باید با چهار روش دوخت دهانه رحم آشنا شوید، روش اول سرکلاژ مک دونالد نام دارد که متداول ترین روش برای دوخت دهانه رحم است که با الگوی بخیه سر کیسه ای دهانه رحم را به یکدیگر می دوزند.
و اما روش دیگر عمل سرکلاژ را با نام شیرودکار می شناسند، یک روش دائمی برای تمامی بانوانی است که از انجام روش مک دونالد نتایج مناسبی به دست نمی آورند، معمولاً در این روش بخیه به سمت قسمت داخلی ایجاد میشود.
روش سوم سرکلاژ را شکمی می نامند به گونه ای که قسمت بالایی سیرویکس بسته شده و تا انتهای بارداری باز نمیشود، سرکلاژ شکمی برای بانوانی انجام میشود که دو روش قبل برایشان نتایج مناسب را به همراه ندارد.
اما گاهی اوقات بانوان به صورت اضطراری با آسیب های مربوط به دهانه رحم مواجه شده و بازتر شدن آن در زمان نامناسب احتمال سقط جنین را افزایش می دهد در چنین موقعیتی پزشکان سرکلاژ اورژانسی یا بخیه نجات را انجام داده تا خیلی فوری بتوانند از سقط ناگهانی جنین جلوگیری کنند.
مزایای عمل سرکلاژ
با آغاز دوره بارداری بانوان موظفند که در زمان های تعیین شده به پزشک مراجعه کرده تا وضعیت رحم و جنین بررسی شود، اگر پزشک تشخیص دهد که دهانه رحم و ابعاد گردن رحم از حالت طبیعی خارج شده است با انجام سرکلاژ سعی دارد وضعیت را تحت کنترل درآورده تا مبادا سقط جنین اتفاق بیفتد.
با این حال می توان بزرگترین مزیت عمل سرکلاژ را پیشگیری از سقط ناخواسته جنین دانست، اما اگر بانوان با ضعف یا کوتاهی گردن رحم مواجه باشند احتمالاً خیلی زود به زایمان زودرس دچار میشوند، سرکلاژ می تواند از چنین اختلالی جلوگیری کرده و ضمن مراقبت از سلامت جنین رحم را در وضعیت مناسبی قرار می دهد.
از دیگر مزیت های عمل سرکلاژ می توان به ماندن جنین در رحم مادر اشاره کرد تا زمان طبیعی بدون اختلال سپری شود، تولد نوزادان سالم از مهمترین مزایای سرکلاژ به شمار آمده و از نظر متخصصان یک روش ایمن و کم خطر برای مراقبت از مادر و جنین است.
هر آنچه که باید در مورد عمل سرکلاژ بدانید
زمانی که صحبت از عمل سرکلاژ میشود سوالاتی در ذهن بانوان به وجود می آید و به دنبال جوابی درست هستند تا بتوانند با آگاهی بیشتر در اینباره برای انجام سرکلاژ اقدام کنند.
گاهی اوقات انجام سرکلاژ یک فرایند مهم و حیاتی برای بانوان باردار است که باید تحت نظر متخصصان مربوطه انجام پذیرد، مهم است بدانید که عمل سرکلاژ معمولاً در هفته ۱۲ تا ۱۴ بارداری انجام میشود و تا هفته ۳۷ بارداری وضعیت رحم به همین حالت باقی می ماند.
احتمالاً پزشکان در هفته ۳۷ یا ۳۸ بارداری سرکلاژ را باز کرده تا شرایط برای زایمان فراهم شود، مدت زمان انجام سرکلاژ حدوداً یک ساعت است، مهم است که قبل از انجام این جراحی حتماً با پزشک خود صحبت کرده و ضمن کسب اطلاعات مهم شرایط را برای یک عمل دقیق مهیا سازید.
پیش انجام عمل سرکلاژ نیاز است که پزشک معاینات و بررسی های دقیق را انجام داده و سوابق مراجعین خود را بررسی می کنند همچنین انجام آزمایش خون، سونوگرافی و سایر تست های تشخیصی برای ارزیابی سلامت مادر انجام می پذیرد.
در کنار انجام سایر آزمایشات مهم است که بانوان قبل و بعد از انجام سرکلاژ رژیم غذایی مناسبی داشته و حتماً روش های مقابله با استرس را آموزش ببینند همچنین نیاز است که افراد استراحت کافی داشته باشند و در شرایط جسمانی ایده آل برای سرکلاژ اقدام نمایند.
اما بعد از انجام سرکلاژ مراقبت هایی که پزشک می گوید باید مو به مو و با دقت زیاد انجام شود، استراحت زیاد بعد از سرکلاژ مسئله بسیار مهمی است و در مواردی خاص برای افراد استراحت مطلق در نظر گرفته میشود.
بعد از سرکلاژ نباید به هیچ عنوان فعالیت های سنگین انجام دهید و از راه رفتن های طولانی پرهیز کنید.
اگر متخصصان انواع داروهای ضد التهاب و آنتی بیوتیک را برایتان تجویز میکنند حتماً به موقع و دقیق آنها را مصرف کنید، اما در صورت مشاهده علائم غیر طبیعی از جمله خونریزی های شدید یا درد شدید در ناحیه رحم و افزایش دمای بدن و تغییر رنگ ادرار حتماً به پزشک مراجعه کنید.
از دیگر نکاتی مراقبتی که پزشک به آنها تاکید زیاد دارد پرهیز از انجام روابط جنسی است، همچنین رعایت نکات بهداشتی و عدم فشار به رحم باعث میشود تا یک بارداری کم خطر و سلامت را تجربه کنید.
اما متخصصان بعد از سرکلاژ از بانوان می خواهند که مدت استراحت خود را بیشتر کرده تا بخیه ها به طور کامل بهبود پیدا کند، حدوداً ۱۰ روز بعد از سر کلاژ نیاز به استراحت بیشتر داشته و از انجام فعالیت های غیر ضروری پرهیز کنید، همچنین مهم است که هنگام نشستن یا خوابیدن حتماً پوزیشن مناسب را انتخاب کرده تا به ناحیه رحم و ناحیه تناسلی هیچگونه فشاری وارد نشود، معمولاً خوابیدن به پهلوی چپ در چند روز اول توصیه میشود.
اما ممکن است برخی از بانوان بعد از انجام سرکلاژ با عوارض احتمالی آن مواجه شوند که از مهمترین آنها می توان به تورم، درد و احساس گرما در ناحیه سیرویکس اشاره کرد، همچنین ممکن است افراد در پی انجام سرکلاژ با عفونت مواجه شده یا خونریزی های شدید و لکه بینی های طولانی را متحمل شوند.
اگر نکات مراقبتی گفته شده توسط پزشک را رعایت نکنید احتمال باز شدن بخیه سرکلاژ وجود دارد در چنین شرایطی خونریزی های شدید اتفاق افتاده که ممکن است رنگ و بوی خون کمی تغییر کند، از طرفی دردهای مزمن در ناحیه سیروکس اتفاق افتاده و هر لحظه شدت پیدا می کند.
از دیگر نشانه های باز شدن بخیه سر کلاژ باید به درد پایین شکم و گاهاً پاره شدن کیسه آب اشاره کرد، درد هنگام نشستن شدت پیدا کرده و راه رفتن و تحرک برای افراد سخت و دردناک میشود.
اما زمانی که موعد زایمان فرا می رسد متخصصان سعی دارند تا بخیه سرکلاژ را باز کرده تا شرایط برای یک زایمان طبیعی فراهم شود، اما در پی انجام سرکلاژ ممکن است آسیب دیدگی به بافت های رحم اتفاق افتاده باشد و البته احتمال بروز عفونت در دهانه رحم نیز وجود دارد به مرور زمان احتمال ضعف های رحمی نیز وجود داشته و ممکن است تا مدت زمان زیادی بعد از زایمان نیاز به مراقبت داشته باشید.
با این حال متخصصان معتقدند که با انجام سرکلاژ شرایط بانوان کمی تغییر می کند و نیاز است که مراقبت های بیشتری داشته و با حساسیت بالاتری علائم و نشانه ها را دنبال کنند، با این کار می توانند از شدت گرفتن آسیب های احتمالی جلوگیری کرده و در زمان و موقعیت مناسب به پزشک مراجعه نمایند.