اطلاعاتی در مورد زایمان سزارین
یکی از مهمترین بخش های زندگی بانوان فرآیند بارداری و زایمان می باشد، که البته روش های مختلفی برای خروج جنین از رحم مادر وجود دارد.
متخصصانی که در زمینه زنان و زایمان فعالیت دارند می توانند با مراقبت های کاملا اصولی بیماران خود را تحت معاینات و چکاپ های مختلف قرار داده و در زمان معین و در صورت عدم توانایی مادر برای زایمان طبیعی، عمل سزارین را انجام خواهند داد.
به طور کلی سزارین در شمار عمل های جراحی پیشرفته قرار می گیرد و متخصصان با انجام برش های اصولی تا دیواره رحم، می توانند جنین را از بدن مادر خارج کرده و با مراقبت های کاملا اصولی سلامت مادر را بازگردانند.
یکی از سوالاتی که ممکن است برای بانوان به وجود آید، این است که عمل سزارین چگونه و در چه مراحلی انجام میشود؟
زمانی که بانوان روند بارداری را به طور کامل سپری می کنند، متخصصان اگر عمل سزارین را تجویز کنند مادران در زمان مشخص شده باید برای عمل حاضر شوند.
در روند انجام زایمان سزارین متخصصان از بیهوشی یا بی حسی موضعی و نخاعی استفاده می کنند که البته در این شرایط می توانند با کمترین میزان عارضه جنین را از رحم مادر خارج کرده و کلیه برش ها را با بخیه های مخصوص به صورت کاملا اصولی به یکدیگر متصل می کنند.
زایمان سزارین برای چه کسانی ضروری است؟
زمانی که مادران برای انجام زایمان به پزشکان و متخصصان مربوطه مراجعه می کنند، پزشک ابتدا وضعیت جنین را در رحم مادر مورد بررسی قرار داده و با بررسی جزئیات و حالت جسمانی مادر می تواند زایمان طبیعی و سزارین را برای آنها در نظر بگیرد.
گاهی اوقات متخصصان نمی توانند زایمان طبیعی را برای مادر و جنین انجام دهند.
به همین دلیل عمل سزارین را با مراقبت های کاملا اصولی و با شیوه های درست انجام خواهند داد.
زمانی که نوزاد در رحم مادر شروع به مدفوع کردن می کند، متخصصان باید سریعاً جنین را به واسطه عمل سزارین از رحم مادر خارج کنند.
البته باید بدانید که جفت سرراهی نیز مانع بزرگ برای انجام زایمان طبیعی خواهد بود.
معمولا اگر جفت پایین رحم و در دهانه رحم قرار بگیرد نوزاد نمی تواند از کانال زایمان خارج شود و در چنین وضعیتی عمل سزارین ضروری خواهد بود.
همچنین اگر بند ناف در موقعیت نامناسبی قرار گرفته باشد، ممکن است آسیب زیادی به سلامت نوزاد وارد کند و در چنین وضعیت خطرناکی متخصصان عمل سزارین را انجام می دهند.
گاهی اوقات مادران ممکن است رحم بسیار کوچک و باریکی داشته باشند و فضای کافی برای رشد سر جنین وجود نداشته باشد، در چنین وضعیتی متخصصان مجبور میشوند فرایند زایمان سزارین را انجام دهند.
یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است مادران باردار با آن مواجه میشوند، تبخال دستگاه تناسلی می باشد.
در چنین وضعیتی متخصصان اجازه نمی دهند که جنین در رحم مادر بماند و ترجیح می دهند که هرچه سریع تر جنین را از خطرات و آسیب های احتمالی محفوظ بدارند.
اگر مادران هرگونه ناهنجاری در ناحیه رحمی داشته باشند و یا جنین وزن بالاتر از چهار و نیم کیلوگرم داشته باشد متخصصان انجام زایمان سزارین را به مادران توصیه می کنند.
همچنین اگر مادران دوقلو یا چند قلوزایی داشته باشند نمی توانند با روش طبیعی چند نوزاد را از رحم خارج کنند و در چنین شرایطی انجام زایمان سزارین برای مادر ضروری خواهد بود.
چه زمانی زایمان سزارین اورژانسی انجام میشود؟
یکی از مشکلاتی که ممکن است مادران در طول دوره بارداری با آن مواجه شوند، زایمان های زود هنگام و اورژانسی می باشد.
معمولاً فرآیند زایمان سزارین اورژانسی زمانی انجام میشود که مادر و نوزاد در خطر جدی قرار بگیرند.
به عنوان مثال اگر جنین وارد کانال زایمان شود و در آن قسمت گیر افتاده باشد متخصصان مجبور میشوند سریعا زایمان سزارین اورژانسی را انجام داده و جان مادر و نوزاد را نیز نجات دهند.
از طرف دیگر هرگونه خونریزی و عفونت در ناحیه واژینال مادر می تواند نشانه ای نامناسب برای به خطر افتادن سلامت خود و نوزاد باشد که باید هرچه سریع تر سزارین اورژانسی انجام شده و متخصصان مادران را با انجام سزارین از وضعیت نامناسب خارج می کنند.
اگر به هر دلیلی مایع آمنیوتیک نشت کند و یا به صورت ترشحات سبز مشاهده شود، می تواند نشانه ای از بروز آسیب در روند بارداری باشد.
البته باید بدانید که ایست ناگهانی ضربان قلب جنین نشانه بسیار منفی و خطرناکی می باشد که در صورت بروز این عارضه متخصصان سزارین اورژانسی را انجام داده و وضعیت جنین و مادر را به حالت پایدار در می آورند.
عوارض احتمالی سزارین برای نوزاد
بسیاری از متخصصان انجام زایمان سزارین را فقط برای موارد خاص و اضطراری مناسب می دانند.
انجام زایمان سزارین سبب میشود تا کودکان در معرض ابتلا به بیماری هایی مانند چاقی و آسم قرار بگیرند.
البته این افراد در بزرگی بیش از دیگران نسبت به بیماری هایی مانند دیابت، آلرژی و بیماری سلیاک حساس خواهند بود.
نوزادانی که با زایمان سزارین متولد میشوند، مشکلات تنفسی را بیش از دیگر کودکان تجربه خواهند کرد.
سزارین در کنار همه مزایایی که دارد، می تواند خطرات و آسیب هایی را برای مادر و نوزاد به همراه داشته باشد.
چند مورد از موارد زایمان سزارین برای مادر
نکته مهمی که همواره باید بدانید این است که عمل سزارین در شمار جراحی های پیشرفته قرار می گیرد که برای انجام آن متخصصان باید از بیهوشی و یا بی حسی استفاده کنند.
زمانی که مادران فرایند بیهوشی را تجربه می کنند، ممکن است هنگام از بین رفتن اثر دارو حالت تهوع، استفراغ و یا سردرد های شدیدی را تجربه کنند که البته درد کمر نیز می تواند باعث آزار و اذیت مادر شود.
زمانی که متخصصان عمل سزارین را انجام می دهند قطعا مادر متحمل آسیب های بسیار زیادی میشود که یکی از بارزترین آنها حجم زیادی از خون است که از بدن خارج شده و ممکن است پس از زایمان، مادر با کم خونی شدید مواجه شود.
البته عارضه دیگر زایمان سزارین عفونت مثانه و رحم است که می تواند آسیب های زیادی به سیستم ادراری وارد نماید.
از دیگر مشکلاتی که پس از سزارین برای مادر به وجود می آید مراقبت از زخم و بخیه های ناشی از این جراحی خواهد بود.
اگر مادران به درستی از بخیه ها مراقبت نکنند، می تواند باعث عفونت های داخلی شده و آسیب های زیادی مانند درد را برای مادر و به همراه داشته باشد و البته دوره درمان آنها طولانی تر خواهد شد.
پس از انجام جراحی های مختلف متخصصان داروهایی را برای پیشگیری از لخته شدن خون برای بیمار تجویز می کنند.
گاها بعد از زایمان سزارین ممکن است مادران لخته خون را در پا و یا در ریه تجربه کنند، که باید با مراقبت های کاملا اصولی و دقیق از بروز چنین عارضه ای جلوگیری نمایند.
نحوه انجام زایمان سزارین
به طور کلی عمل سزارین در شمار جراحی های پیشرفته و وسیع قرار دارد.
عمل سزارین در ناحیه زیری شکم انجام شده و می تواند روشی مطمئن و مناسب برای خارج کردن نوزاد از رحم مادر باشد.
سزارین با شیوه های مختلفی انجام میشود و ممکن است فرد تحت بیهوشی عمومی و یا بی حسی موضعی قرار بگیرد.
متخصصان از بی حسی موضعی در نخاع شخص استفاده می کنند تا بتوانند عوارض بیهوشی را به حداقل برسانند.
برشی که در ناحیه شکم انجام میشود به دو صورت افقی و عمودی خواهد بود و این شرایط با توجه به وضعیت جنین و تشخیص متخصصان انجام می پذیرد.
متخصصان چندین لایه از ناحیه شکم را برش داده تا نهایتاً به رحم برسند و می توانند به راحتی جنین را از رحم مادر خارج کنند.
اما نکته بسیار مهم این است که پس از اتمام فرآیند سزارین، متخصصان باید لایه های داخلی شکم را با استفاده از بخیه های جذبی به درستی به یکدیگر متصل کنند تا بانوان پس از زایمان مشکلات مختلفی در ناحیه رحم و مجاری ادراری را تجربه نکنند.
مراقبت های پیش از انجام سزارین
زمانی که بانوان با توجه به تشخیص پزشک اقدام به انجام زایمان سزارین می کنند، باید پیش از انجام این جراحی وسیع آمادگی های لازم از نظر جسمانی و روحی را نیز کسب نمایند.
در مرحله اول باید به پزشک خود اعتماد کرده و اطمینان داشته باشه که در کار خود از مهارت کافی برخوردار می باشد.
زایمان سزارین بیش از زایمان طبیعی عوارض و آسیب برای شما به همراه دارد و نیاز به مراقبت طولانی تری خواهید داشت.
داشتن آگاهی کامل در مورد فرایند و مراحل سزارین می تواند آمادگی روحی و جسمانی فرد را تکمیل کرده و در مواجهه با مراحل بعدی فرد می تواند با دقت و البته روش های مناسب تری از خود مراقبت کند.
مراحل انجام سزارین در اتاق عمل
زایمان امری کاملاً طبیعی برای بانوان خواهد بود، اما این که با چه شیوه ای انجام شود نظر پزشک بوده که تشخیص می دهد با توجه به وضعیت جسمانی مادر و موقعیت قرار گیری نوزاد در رحم مادر باید زایمان طبیعی انجام شود و یا سزارین.
اگر مادران مجبور به انجام زایمان سزارین شوند باید مراحل مربوطه را طی کرده تا بتوانند این عمل وسیع را با سلامت کامل پشت سر بگذارند.
پزشک برای مادر تاریخ و زمانی تعیین می کند که کاملا دقیق بوده و مادران باید طبق زمان بندی مشخص شده در بیمارستان حاضر شده و مراحل پذیرش را انجام دهند.
مرحله بعدی متخصصان علائم حیاتی جنین، سلامت و وضعیت جسمانی مادر و جنین را مورد بررسی قرار داده تا بتوانند هر گونه آسیب احتمالی را پیش بینی کند.
بهتر است با توجه به توصیه متخصصان و پرستارانی که در بخش زایمان فعالیت دارند لباس های مخصوص بیمارستان را پوشیده تا متخصصان دسترسی راحتتری به منطقه جراحی داشته باشند.
از دیگر نکاتی که همواره باید بدانید این است که زدودن موهای زائد در اندام های پایینی بدن باعث میشود تا روند زایمان، برش و بخیه با سهولت بیشتری همراه شود.
پیش از شروع زایمان سزارین متخصصان از سرم های مخصوص استفاده کرده و آرامبخش های مناسبی را برای افراد تزریق می کنند.
کاری که در روند زایمان حتماً باید انجام شود این است که متخصصان که در این زمینه فعالیت دارند دستبند سفیدی به دست مادران متصل کرده که هر گونه بیماری، آلرژی و آسیب های مختلف بر روی آنها درج میشود.
البته متخصصان پیش از انجام زایمان سزارین، پرونده پزشکی مادر را به طور کامل مطالعه می کنند.
در اتاق عملی که زایمان سزارین انجام میشود چندین متخصص حاضر میشوند که برخی از آنها عمل سزارین را انجام داده و یک پزشک که مسئول بیهوشی است با نظارت بر فشار خون می توانند سلامت مادر و ضربان قلب او را نیز کنترل کنند.
در طول انجام عمل سزارین پرده ای بین قسمت جراحی و صورت مادر کشیده میشود تا روند جراحی توسط مادر مشاهده نشده و استرس های گوناگون را تجربه نکند.
پس از انجام برش های کاملا اصولی متخصصان نوزاد را از رحم مادر خارج نموده و نهایتاً پس از بررسی وضعیت سلامت نوزاد اقدامات لازم را برای بستن کانال زایمان انجام خواهند داد.
مراقبت از نوزاد بلافاصله پس از زایمان سزارین
زمانی که نوزاد به واسطه انجام عمل سزارین از رحم مادر خارج میشود، بلافاصله متخصصانی که در اتاق عمل حاضر هستند نوزاد را تحویل گرفته و وضعیت جسمانی و سلامت او را مورد بررسی قرار می دهند.
در مرحله اول متخصصان سعی دارند بند ناف را از نوزاد جدا کرد تا بتوانند دیگر اقدامات را برای نوزاد انجام دهند.
معمولا در دوران بارداری و روند زایمان مایعاتی به درون ریه نوزاد وارد میشود که با فرایند ساکشن کلیه مایعات را از ریه نوزاد خارج کرده و راه تنفس نوزاد آزاد میشود.
پس از تمیز کردن و شستشوی نوزاد بلافاصله او را خشک کرده و فرآیند وزن کشی و اندازه گیری انجام میشود و در پرونده پزشکی نوزاد همه اطلاعات کسب شده درج خواهد شد.
اما اگر وضعیت سلامت نوزاد ناپایدار باشد، و یا به عوارضی مانند زردی مبتلا شود متخصصان اقدامات لازم را برای مراقبت از نوزاد در پیش گرفته تا بتوانند سلامت او را نیز بازگردانند.
مراقبت های ضروری پس از جراحی سزارین
شاید برایتان جالب باشد بدانید که دو روش برای خروج جنین از رحم مادر وجود دارد.
روش اول زایمان طبیعی است و روش دوم زایمان سزارین.
معمولا پس از زایمان سزارین به دلیل جراحی وسیع که انجام میشود، مادر نیازمند مراقبت های بیشتری بوده و ممکن است زمان بیشتری برای بازگشت سلامتی خود نیاز داشته باشند.
زمانی که متخصصان فرایند سزارین را برای مادران انجام می دهند به آنها توصیه می کنند که تا مدت زمان مشخص شده مراقبت های کاملا اصولی را انجام دهند و مصرف داروها را در زمان بندی های مشخص شده انجام دهدن تا بتوانند علاوه بر حفظ سلامتی خود از عوارض احتمالی نیز جلوگیری نمایند.
یکی از مهمترین مسائلی که پس از جراحی سزارین حائز اهمیت است بهبود زخم و بخیه ها می باشد.
متخصصان به افراد توصیه می کنند که همه روزه با استفاده از روش های کاملاً مطمئن نواحی زخم ها را شستشو داده و از اجتماع باکتری ها نیز جلوگیری نمایند.
اگر شما بتوانید به خوبی از بخیه و زخم های خود مراقبت کنید با عوارضی مانند انواع عفونت مواجه نخواهید شد.
پس از انجام زایمان سزارین بهتر است که مادران خواب کافی و استراحت مناسبی داشته باشند زیرا روند بهبود آنها سرعت پیدا می کند.
البته پس از انجام سزارین ممکن است مادران با عوارض شدیدی مانند یبوست و یا لخته شدن خون مواجه شوند که برای پیشگیری از این عارضه بهتر است که با توجه به معاینه و تشخیص پزشک از داروهای مختلف استفاده کرده و به آرامی فعالیت های روزانه خود را نیز آغاز نمایید.
با توجه به توصیه و تاکید متخصصان بهتر است تا مدت ها اجسام سنگین را جابجا نکرده و فعالیت ها و کار های سنگین را انجام ندهید.
انجام فعالیت های ورزشی مختلف برای این افراد محدودیت با شما می آید و باید برای آغاز و انجام فعالیت های ورزشی با پزشک خود مشورت کنید.
گاها ممکن است پس از انجام سزارین هنگام نفس عمیق کشیدن، سرفه و عطسه های شدید احساس درد و سوزش در نواحی داخلی شکم داشته باشید، این امر کاملاً طبیعی می باشد اما شما باید اقدامات لازم را برای جلوگیری از فشار مضاعف بر بخیه ها انجام دهید.
متخصصان همواره به بانوان توصیه می کنند که هنگام استحمام از شوینده های ملایم استفاده کنید و البته پس از حمام حتماً با سشوار نواحی زخم را به طور کامل خشک کنید تا هیچگونه رطوبت بر روی زخم شما باقی نماند.
پس از انجام هر نوع زایمان بهتر است که از تامپون و یا دوش واژینال استفاده نکنید و انواع نوار بهداشتی و پد های روزانه گزینه مناسب برای رعایت بهداشت فردی و خونریزی های روزانه خواهند بود.
تا زمان مشخص شده توسط پزشک برقراری رابطه جنسی برای بانوان پس از زایمان ممنوع است و باید برای شروع مجدد رابطه با پزشک خود مشورت کرده و در صورت نیاز مراقبت و معاینات مربوطه را نیز انجام دهید.
اگر زایمان به صورت سزارین انجام شود متخصصان اقدامات لازم و مراقبت های اصولی را به طور کامل برای مادران توضیح می دهند و به آنها توصیه می کنند که در زمان های مشخص شده برای انجام معاینات به بیمارستان و مراکز درمانی مراجعه کرده تا بتوانند روند بهبود خود را کنترل نمایند.
خطرات و عوارض زایمان سزارین
این نوع زایمان می تواند عوارض و پیامدهای زیادی به همراه داشته باشد.
از مهمترین معایب که برای زایمان سزارین در نظر گرفته میشود این است که قبل از انجام زایمان برای انجام روند جراحی به زنان باردار داروهای بیهوشی تزریق میگردد که روند زایمان کاملا بدون درد میشوند و این دارو ها میتواند عوارض بسیار زیادی را برای مادر به همراه داشته باشد.
بعد از تمام شدن جراحی زایمان و به هوش امدن مادر عارضه هایی همچون حالت تهوع و سردرد و سرگیجه پیش می آید که تا چند روز هم ادامه پیدا می کند.
لخته شدن خون در قسمت پا و درد ریه مادر بعد از سزارین وجود دارد که بسیار دردناک و خطرناک است .
در زایمان سزارین وقتی کودک متولد می شود احتمال ابتلا شدن نوزاد در آینده به بیماری های ریوی و دیابتی بالا می رود.
از سوی دیگر آمارها نشان میدهد که میزان افزایش وزن و چاقی در کودکانی که با سزارین به دنیا می آیند بیشتر است.
و همچنین وجود اختلالات تنفسی در میان کسانی که به روش سزارین به دنیا آمده اند به مراتب بالاتر است.
هزینه انجام زایمان سزارین در بیمارستان
هزینه زایمان سزارین به عوامل مختلفی بستگی دارد که بعد از بررسی می توانید به صورت دقیق آنها را تشخیص دهید.
عواملی همچون نوع مرکز درمانی و بیمارستانی که در زمان زایمان به آن مراجعه می شود.
پزشکی که اقدام به انجام این کار میکند، مهارت و تخصص در این کار میتواند بر هزینه دریافتی تاثیرگذار باشد.
بنابراین نمی توان هزینه ثابتی را برای آن در نظر گرفت.
در مقایسه زایمان طبیعی و زایمان سزارین میتوان گفت که زایمان سزارین چند برابر زایمان طبیعی هزینه می برد.
قبل از انجام آن نیاز به کلاسهای توجیهی برای مادران است.
مادرانی که قصد انجام زایمان سزارین را دارند باید ورزش های مخصوصی را انجام بدهند.
کلاس های ورزشی به نوبه خود دارای هزینه هستند.
در بیمارستان های نیمه دولتی اگر زایمان انجام شود با احتساب بیمه، زایمان سزارین به مراتب پایین تر از بیمارستان های خصوصی می شود اما باز هم با توجه به دستمزد پزشک و عوامل دیگر هزینه آنها نسبت به زایمان طبیعی چند برابر است.
در زمان تصمیم گرفتن در رابطه با نوع زایمانتان اگر برایتان مهم است حتماً در رابطه با هزینه های آن تحقیق کنید و سپس اقدام به این عمل نمایید.
به صورت کلی میتوان گفت روش زایمان سزارین بیشتر از این جهت مورد استقبال خانم قرار گرفته است که در طی انجام آن درد کم تری را احساس می کنند ولی هیچ دردی با زایمان طبیعی قابل مقایسه نیست.
میتواند عارضه ها و مشکلاتی را بعد از عمل برای مادر به وجود بیاورد اما در مواقع اورژانسی و ضروری بهترین جایگزین برای خانم ها همین زایمان سزارین است.