بررسی علل تاثیرگذار بر تهوع بارداری
بسیاری از بانوان با آغاز دوره بارداری با حالت تهوع روبرو شده که این مسئله برای آنها کمی آزار دهنده و محدودیت آفرین است، اما به یاد داشته باشید که اغلب این اختلال بر اثر افزایش سطح هورمون های مربوط به بارداری اتفاق افتاده و در سه ماهه اول بیش از هر زمان دیگری احساس میشود.
اگر در سه ماهه اول بارداری با وجود تهوع دائماً در سفر باشید و از وسایل نقلیه استفاده کنید احتمالاً تهوع به استفراغ ختم میشود و این مسئله باعث تشدید این حالات خواهد شد.
هرگونه استرس عاطفی می تواند باعث شدت گرفتن تهوع شده و البته خستگی مفرط در زنان باردار به تهوع و استفراغ ختم میشود.
وضعیت جسمانی بانوان در دوره بارداری حساس تر از دیگر موقعیت ها است، به همین دلیل است که با انجام فعالیت های بدنی و خستگی مفرط ممکن است دچار کاهش قند خون شده و به مرور زمان تهوع برای آنها اتفاق می افتد.
البته بانوانی که با بارداری های دو یا چند قلو مواجه هستند بیش از دیگران تهوع بارداری را تجربه می کنند و حتی ممکن است این مسئله تا نیمه دوم بارداری هم برای آنها ادامه یابد.
از علل تاثیرگذار بر تهوع بارداری باید به ژنتیک نیز اشاره کرد، اگر بانوان باردار بدانند که در خانواده مادر، خواهر و دیگر اقوام نزدیک در طی بارداری دچار تهوع و استفراغ می شدند احتمالاً این مشکل برای آنها نیز پیش خواهد آمد.
از طرف دیگر آب و هوای گرم برای بانوان باردار چندان قابل تحمل نیست و به مرور زمان باعث افزایش احساس تهوع در آنها خواهد شد.
با آغاز دوره بارداری تغییرات وسیع در بدن بانوان اتفاق می افتد، حساس شدن معده از دیگر دلایل ابتلا به تهوع بارداری است هر چند که ممکن است مغز افراد در وضعیت حساس تری قرار گرفته و واکنشات خاصی به میزان هورمون ها خواهد داد، همین مسئله می تواند عاملی برای تهوع بارداری باشد.
تهوع در بارداری گاهاً با شدت بالا یا در حد خفیف اتفاق می افتد اما با راهکارهای مختلف می توان چنین مسئله ای را تا حد زیادی کنترل کرد، اما همه بانوان تهوع بارداری را با یک میزان و شدت تجربه نمی کنند اگر بانوان سابقه سردردهای میگرنی داشته باشند احتمالاً تهوع برای مدت طولانی با آنها همراه است.
همچنین اگر در بارداری های قبلی چنین مسئله ای را تجربه کرده اید احتمالاً در آینده نیز با این مسئله مواجه خواهید بود، تحقیقات انجام شده نشان می دهد بانوانی که فرزند دختر باردار هستند احتمالاً تهوع بیشتری خواهند داشت.
پیشگیری از تهوع و استفراغ در بارداری
همه بانوان باردار باید رژیم غذایی مناسب و البته مقوی داشته باشند تا علاوه بر محافظت از خود روند رشد جنین را به درستی سپری کرده و در این دوره ۹ ماهه هرگز خطری سلامت آنها را تهدید نخواهد کرد.
اما زمانی که بانوان در بارداری با تهوع یا استفراغ مواجه میشوند احتمالاً به دنبال راهکاری برای رفع این اختلال هستند زیرا به مرور زمان اشتهای فرد از بین رفته و ممکن است حتی مادر وزن ابتدایی بارداری را هم از دست بدهد.
مهم است که بانوان باردار در طی روز چندین مرتبه چرت زده تا انرژی بدن را شارژ کنند، البته اگر مصرف انواع ویتامین ها را به آخر شب موکول کنید نه تنها جذب بهتری خواهند داشت بلکه احتمال تهوع و استفراغ نیز کاهش پیدا می کند.
اما پرهیز از مصرف غذاهای چرب و عدم استفاده از انواع ادویه ها کمک می کند تا تهوع بارداری تسکین پیدا کند، مهم است که با چنین شرایطی بانوان وعده های غذایی بیشتری را برای خود در نظر گرفته اما حجم خوراکی ها را تا حد ممکن کاهش دهند.
اگر با تهوع یا استفراغ بارداری مواجه هستید به هیچ عنوان نباید از سیگار یا دیگر دخانیات استفاده کنید، حتی قرار گرفتن در مجاورت با دود دخانیات نه تنها تاثیرات مخربی بر جنین اعمال می کند بلکه می تواند عاملی برای تشدید تهوع باشد.
اما بانوان اگر به طور مرتب از مایعات فراوان به ویژه آب استفاده کنند بدن را در یک موقعیت هیدراته قرار داده و می توانند از تهوع و استفراغ جلوگیری کنند.
مراقبت های خانگی جهت کاهش تهوع بارداری
اگر در هنگام بارداری تنها برای ساعاتی از روز تهوع را تجربه می کنید با مراقبت های خانگی هم می توانید این اختلال را کنترل کرده و عوارض آن را متحمل نخواهید شد.
مهم است بدانید که بعد از مصرف انواع خوراکی بهتر است به مدت یک ساعت دراز نکشید، خوابیدن بعد از مصرف انواع خوراکی باعث میشود تا اسید معده به سمت حلق به حرکت درآمده و افراد دچار سوزش شدید در این محدوده میشوند هر چند که دراز کشیدن ممکن است روند هضم غذا را تا مدت زیادی کند کند.
با داشتن تهوع صبحگاهی می توانید مقداری بیسکویت شور را در کنار تخت خود قرار داده و ۲۰ دقیقه بعد از بیدار شدن در همان حالت از آن استفاده کنید، با این کار می توانید تهوع را کاهش دهید اما مراقب باشید که مصرف این نوع خوراکی ها به مقدار زیاد در دوره بارداری توصیه نمیشود.
بانوان در دوره بارداری باید نسبت به حرکت بدن هوشیارتر باشند، هرگونه حرکت ناگهانی برای مادر و جنین خطرناک است اما اگر با تهوع مواجه هستید صبح ها برای بلند شدن به هیچ عنوان عجله نکنید، بلافاصله بعد از بیدار شدن مدتی را در همان حالت استراحت کرده و پس از آن مدتی را به نشستن اختصاص دهید و نهایتاً آرام آرام شروع به حرکت کنید.
اگر بوی غذا، عطر یا انواع شوینده باعث حساسیت بیشتر افراد میشود باید از آنها دوری کنند هرگونه عامل محرک برای تشدید تهوع و استفراغ می تواند مشکلات زیاد را در پی داشته باشد و با دوری کردن از عوامل مختلف می توانید در شرایط آرام تری دوره بارداری را سپری کنید.
در کنار تمامی پرهیزهای غذایی و مراقبت های گفته شده رعایت بهداشت دهان و دندان به کاهش تهوع کمک می کند به یاد داشته باشید که نوشیدنی ها را باید جرعه جرعه بنوشید و به هیچ عنوان نوشیدنی های سرد را به یکباره مصرف نکرده و قطعاً در این دوران نوشیدنی های گازدار برای بانوان مناسب نیست.
اگر به طور مداوم با استفراغ های شدید مواجه هستید و نمی توانید انواع خوراکی ها را بیش از چند ساعت در معده خود نگه دارید مهم است که از نوشیدنی های حاوی گلوکز، نمک و پتاسیم استفاده کنید تا الکترولیت های از دست رفته جبران شود.
بانوان باید در محیط استراحت به هوای تازه و مطبوع دسترسی داشته باشند تنفس عمیق در چنین محیطی مانع از استفراغ میشود، اگر به طور مکرر در پی هر تهوع استفراغ را تجربه می کنید احتمال مواجهه بدن با کمبودهای شدید وجود دارد، مهم است که مکمل های بارداری را به درستی استفاده کنید تا مبادا بدن با کمبود یا قحطی مواجه شود.
برخی از انواع گیاهان دارویی مانند زنجبیل برای آرام تر کردن معده و کاهش تهوع مناسب هستند البته نوشیدنی های حاوی نعنا نیز در چنین موقعیتی مورد استفاده قرار می گیرند اما مهم است که قبل از مصرف حتماً مسئله را با پزشک خود در میان بگذارید.
اگر تمایل دارید که تهوع را در خانه و بدون مصرف دارو کنترل کنید بهتر است که از رایحه درمانی نیز استفاده کنید، برخی محصولاتی که در اطراف ما وجود دارد بوی بسیار مطبوعی داشته و به رفع تهوع کمک می کنند از مهمترین آنها باید به بوی نعنا، بوی لیمو و بوی پرتقال اشاره کرد، حتی می توانید عصاره آنها را در اسپری افشان قرار داده و با چکاناندن آن بر روی یک دستمال همیشه با خود به همراه داشته باشید با این کار می توانید حتی در شدیدترین حالات تهوع را تحت کنترل درآورده و مانع از استفراغ شوید.
اگر تهوع بارداری آنقدر شدید باشد که افراد نتوانند در محیط خانه چنین مسئله ای را کنترل کنند گاهاً نیاز به درمان های دارویی است تا مبادا آسیبی سلامت مادر و روند رشد جنین را تهدید کند.