هر آنچه که باید درباره میومکتومی بدانید
فهرست مطالب
Toggleیکی از شایع ترین آسیب های رحمی که عموماً در سنین باروری اتفاق می افتد رشد سلول ها و توده های غیر سرطانی با نام فیبروم است.
اما متخصصان برای بانوانی که در سنین باروری هستند جراحی هیستریکتومی را مناسب نمی دانند و معتقدند که با انجام جراحی میومکتومی می توانند تنها بافت آسیب دیده را خارج کرده و دیگر بخش های مهم رحم در جای خود باقی می مانند.
هدف اصلی از انجام جراحی میومکتومی حفظ ساختار و عملکرد طبیعی رحم است تا بانوان بتوانند در صورت تمایل برای بارداری و فرزندآوری اقدام کنند.
جراحی میومکتومی به دو روش شکمی و لاپاراسکوپی انجام می پذیرد، متخصصان ضمن معاینات و آزمایشات دقیق متوجه خواهند شد که با وجود مشکلات پیش آمده و شرایط جسمانی بیمار کدام روش کاربردی تر است.
برای انجام جراحی میومکتومی شکمی متخصصان در قسمت انتهایی شکم برشی ایجاد کرده تا به رحم دسترسی پیدا کنند پس از آن می توانند فیبروم ها را از بخش های مختلف رحم پاکسازی کرده و نهایتاً به واسطه بخیه محل برش خورده را به یکدیگر می دوزند.
عموماً جراحی میومکتومی شکمی برای فیبروم های بزرگ انجام میشود و متخصصان نیاز به دسترسی وسیع تری به بخش های مختلف رحم دارند.
اما اگر میومکتومی با روش لاپاراسکوپی انجام شود متخصصان از طریق یک برش بسیار کوچک در اطراف ناف می توانند تجهیزات لازم را به محل آسیب دیده رسانده و برای پاکسازی فیبروم ها اقدام می کنند، به خاطر داشته باشید که این روش جراحی کمترین میزان عوارض را به همراه داشته و متخصصان نتایج خوبی از این فرایند به دست می آورند.
در روش لاپاراسکوپی یک میله بسیار باریک که در انتهای آن دوربین و نور کافی وجود دارد به بخش آسیب دیده رحم انتقال داده میشود و متخصصان از طریق تصاویر دریافتی می توانند محل مورد نظر را پیدا کنند و اصلاحات لازم انجام می پذیرد.
آیا میومکتومی با رفع فیبروم ناباروری افراد را از بین می برد؟
زمانی که بانوان با علائم ناباروری به پزشک مراجعه می کنند متخصصان ابتدا شرایط رحم را بررسی کرده تا متوجه شوند که آیا آسیب یا عارضه ای در این عضو مهم وجود دارد یا خیر.
عموماً بانوان بر اثر ابتلا به فیبروم رحم مشکلاتی مانند نازایی را تجربه می کنند، به خاطر داشته باشید که این فیبروم ها یا توده های غیر سرطانی می توانند عملکرد طبیعی رحم را مختل کنند.
اما فیبروم ها مشکلاتی از جمله خونریزی های طولانی در قاعدگی را به همراه داشته و بیماران احساس درد و فشار زیادی را در لگن متحمل خواهند شد.
اما متخصصان می توانند با انجام جراحی میومکتومی فیبروم های ایجاد شده در سطح رحم را برداشته تا شرایط برای یک بارداری سالم مهیا شود، زمانی که جراحی میومکتومی انجام میشود متخصصان تمام تلاش خود را به کار گرفته تا بانوانی که در سن باروری قرار دارند بتوانند روال طبیعی بارداری و فرزندآوری را سپری کنند.
با این حال فیبروم ها خطرناک هستند و نمی توان نسبت به درمان و کنترل آنها بی تفاوت بود، مهم است که با جراحی میومکتومی فیبروم را از رحم خارج کرده تا در روال باروری و نهایتاً بارداری و رشد جنین اختلالی ایجاد نکنند.
آیا سنگ و پولیپ رحم را می توان با جراحی میومکتومی رفع کرد؟
قبل از هر چیز مهم است که پولیپ های رحمی را بشناسید و باید با راه های درمان آن آشنا شوید، پولیپ های رحمی عموماً ساختاری بسیار نرم و منعطف دارند و در بخش داخلی رحم یعنی آندومتر رشد می کنند.
متخصصان با جراحی میومکتومی می توانند سنگ و پولیپ رحم را خارج کنند اما از آنجایی که پولیپ ها باعث قاعدگی نامنظم یا طولانی میشوند می توانند عملکرد رحم و فرایند تخمک گذاری را با اختلال مواجه کنند.
پولیپ ها نیز می توانند عاملی برای ناباروری باشند و مهم است که خیلی زود برای درمان و پاکسازی رحم اقدام نمایید.
اما مسئله بسیار مهمی که در مورد درمان آسیب های رحمی باید بدانید این است که عموماً فیبروم های رحم به روش هیسترکتومی قابل درمان هستند و اما در مواقع خاص جراحی میومکتومی هم می تواند برای پاکسازی رحم از فیبروم گزینه مناسبی باشد، اما از آنجایی که پولیپ در بخش داخلی رحم پدیدار میشود سایر روش های گفته شده کاربرد مناسبی ندارند و متخصصان برای پاکسازی رحم از سنگ و هرگونه پولیپ جراحی کورتاژ یا هیستروسکوپی را گزینه مناسب تری می دانند.
اما در قدم اول متخصصان برای اطمینان بیشتر از ساختار پولیپ ها به واسطه بیوپسی نمونه کوچکی را برداشته و مورد آزمایش قرار می دهند، در صورت خوش خیم بودن این توده ها به واسطه جراحی هیستروسکوپی یا کورتاژ پزشک می تواند سنگ و هرگونه پولیپ رحم را برطرف نماید.
عوارض احتمالی میومکتومی
زمانی که صحبت از عوارض میومکتومی میشود متخصصان بانوان را بر حسب عارضه پیش آمده به دو دسته تقسیم بندی کرده و روش جراحی را به صورت شکمی و لاپاراسکوپی انجام می دهند.
کسانی که این عمل را به صورت لاپاراسکوپی تجربه کرده اند نسبت به کسانی که جراحی شکمی را پشت سر گذاشته کمتر در معرض عفونت قرار گرفته اند، زیرا ممکن است در جراحی باز محل برش با عفونت مواجه شده و سلامت فرد را به خطر می اندازد.
اگر عفونتی در این محدوده پدیدار شود نیاز است که افراد برای مدت زمان بیشتری در بیمارستان بستری بمانند و با مصرف داروهای مختلف و آنتی بیوتیک با دوز بیشتر باید به سلامت بدن کمک کرده و در بهبود سریع تر عفونت ها کوشا باشند.
از عوارض مهم و البته شایع جراحی میومکتومی باید به درد و ناراحتی بعد از جراحی اشاره کرد، در چنین موقعیتی بانوان باید مصرف مسکن با دوز بیشتر را در پیش گرفته تا بتوانند دوره نقاهت را به سلامت و با درد کمتر سپری کنند.
اینکه جراحی میومکتومی به روش لاپاراسکوپی انجام شود یا شکمی در هر صورت برشی در سطح شکم ایجاد میشود که به مرور زمان با بهبود بخیه ها اسکار باقیمانده باعث ناراحتی بانوان خواهد شد.
اما به خاطر داشته باشید که اگر این جراحی به صورت لاپاراسکوپی انجام شود عوارض و محدودیت های کمتری در پی داشته و کنترل شرایط برای پزشک و بیماران آسان تر خواهد بود.
گاهی اوقات در حین عمل و حتی پس از آن ممکن است متخصصان متوجه خونریزی های رحمی شوند معمولاً این عارضه برای بانوان در موارد نادر اتفاق می افتد اما اگر چنین آسیبی پدیدار شود مهم است که تحت نظر متخصصان نقاهت بعد از عمل را سپری کنید.
در موارد نادر ممکن است بعد از میومکتومی بانوان متوجه پارگی رحم شوند، این عارضه عموماً مانع از بارداری صحیح برای بانوان میشود و نیاز به درمان های تخصصی تر و پیشرفته تر خواهند داشت.
مراقبت های بعد از میومکتومی
بسیاری از افراد تصور می کنند که جراحی کاملاً آسان و کم خطر است و پس از عمل می توانند به راحتی فعالیت های روزانه خود را انجام داده و نیاز به مراقبت خاصی نخواهند داشت، چنین تصور کاملاً اشتباه است و بعد از ایجاد اصلاحات بر رحم، بانوان موظفند که مراقبت های گفته شده توسط پزشک را انجام دهند و بعد از پاکسازی رحم از فیبروم های ریز و درشت مهم است که بانوان از انجام فعالیت های ورزشی سنگین خودداری کنند و برای انجام فعالیت های شخصی از دیگران کمک دریافت کنند.
به خاطر داشته باشید که در این دوره زمانی مصرف غذاهای ملین و البته حاوی پروتئین به عملکرد درست سیستم گوارشی کمک کرده و روند بهبود سریع تر اتفاق می افتد.
با وجود خونریزی بعد از میوکتومی به هیچ عنوان نمی توانید از تامپون یا کاپ قاعدگی استفاده کنید و در این موقعیت تنها از پد بهداشتی استفاده نمایید.
در این دوره زمانی نشستن های طولانی مدت، رانندگی کردن و تحرک زیاد برای بانوان خطرناک است مهم است که این نکات ساده را رعایت کرده تا نتایج خوبی از میومکتومی حاصل شود.